casa de les Aigües de Montcada

Sortim el cap de setmana fins a Montcada per redescobrir un dels esforços públics més important per l’abastiment d’aigua a la ciutat de Barcelona. Seguint el camí obert pels romans, amb l’aqüeducte de Montcada, el comte Mir va recuperar els antics canals per desenvolupar els molins paperers i drapers així com altres activitats artesanals al pla de Barcelona. L’any 1778 regnant Carles III, es va obrir la mina de Montcada amb un projecte a càrrec de l’enginyer Josep Subirats i dels arquitectes Joan Soler i Josep Mas i Vila. El projecte acaba al reixagó o casa de la mina.

La necessitat de compartir l’ús industrial amb l’aigua de boca per la població, va demandar més cabal d’aigual i per tant l’any 1879 l’ajuntament de Barcelona va promoure el projecte de l’arquitecte municipal Antoni Rovira i Trias que va cristal·litzar amb la construcció del complex dels pous de Montcada. Recomano visitar l’acurada restauració que va fent l’ajuntament de Montcada, posant de relleu la seva riquesa industrial.

Podeu veure la protecció al catàleg de Patrimoni de Montcada i Reixac

Encara podeu seguir la part visible del rec Comtal a Montcada i al barri de Vallbona.

jmes

Encara que nascut a Ponts, em sento barceloní d'adopció i una de les meves aficions es voltar pels raconets de la ciutat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *