Fonts de bronze

La majoria estan confeccionades amb ferro colat, amb les aixetes de llautó, i han anar substituint les antigues fonts de paredat.

Model font de Canaletes

Aquest model és un disseny de Pere Arqués i Urpí, la primera de les quals va ser instal·lada el 1889.

Tradicionalment se’n regalava una als nous barris agregats a la ciutat a partir dels municipis veïns, com a senyal de benvinguda.

En la actualitat només en queden disset, el disseny pot contemplar els quatre fanals o ser sense fanals, pot tenir abeurador de gossos o no i pot tenir o no pintura decorativa en daurat en els elements més destacats.

Al blog de Barcelofilia, trobareu les fonts de Canaletes desaparegudes.

Fonts Wallace

Dissenyades per Charles Auguste Lebourg a partir d’un concurs de Sir Charles Wallace, que les va patrocinar, estan construïdes amb ferro colat.

A Barcelona, regalades per la exposició universal de 1888, només en podem trobar del model gran, amb quatre cariàtides que representen la bondat, la simplicitat, la caritat i la sobrietat. Totes elles tenen detalls diferents, dos amb els ulls oberts i dos amb els ulls tancats, dues amb la cama dreta avançada i dues amb l’esquerra.

Per desgràcia, de les dotze fonts originals, només en queden tres i unes quantes rèpliques, també de ferro colat pintat, de la foneria Salvi, que tenen les quatre cariàtides idèntiques.

Hi ha una versió de la mateixa foneria francesa de Val d’Osne, que substitueix les cariàtides per nens a l’entrada del Parc de la Ciutadella pel Passeig de Picasso.

Al blog de Barcelofilia, trobareu les fonts Wallace desaparegudes.

Fonts model Badalona

Dissenyades per Francesc Rogent i Pedrosa, originalment per la ciutat de Badalona, a partir de 1895 es van instal·lar també a Barcelona.

Bàsicament consta d’una columna que sosté una estructura quadrada i pot tenir un disseny amb una, dues o quatre aixetes i en algun cas l’he trobada amb cinc fanals al cap de munt.

Font de Sant Pere

Es un model únic dissenyat per Pere Falqués i Urpí

fonts instal·lades …

Fonts de l’Atzavara

Disseny d’Eduard Fontserè, van ser instal·lades a diferents espais de la ciutat per iniciativa de l’alcalde Francesc Lluis Dupuy el 1852, la primera a la plaça de Traginers

fonts instal·lades …

Font de la Plaça Comerç

Es tracta d’un model únic, en ferro colat, instal·lada al barri de Sant Andreu

fonts instal·lades …

Fonts model d’Antoni Rovira i Trias

Antoni Rovira i Trias va ser un arquitecte municipal que va guanyar el concurs de 1859 per urbanitzar el districte de l’Eixample, va néixer al barri de Gracia, on hi té dedicada una plaça.

La font de columna que va dissenyar el 1877 és de dos aixetes, guarnida a sobre de cada aixeta amb una petxina flanquejada per dos cavallets de mar, n’hi ha una que a més té dos fanals a sobre.

Font de la Plaça dels Traginers

Es tracta d’un model únic de columna dòrica, instal·lada al barri Gòtic, a tocar de la muralla romana.

fonts instal·lades …

Font de la Plaça de les mares de la Plaza de Mayo

Es tracta d’un model únic, instal·lada a nou Barris a tocar de l’antic manicomi.

fonts instal·lades …

Font de la Plaça de Valentí Almirall

Es tracta d’un model únic, instal·lada a Sant Martí de Provençals, a tocar del parc del Clot. Encara que no se sap l’autoria, si es coneguda la direcció de les obres de la plaça per l’arquitecte Antoni Rovira i Trias i posteriorment per Pere Falqués i Urpí.

fonts instal·lades …

font de la plaça de les Fonts

Es tracta d’un model únic, derivada de la font model Urbana, instal·lada al barri del Baró de Viver

fonts instal·lades …

font de la plaça del Nord

Un altre model únic de columna dòrica, sense autoria coneguda, encara que si es coneix que aquesta plaça, ubicada al barri de Gràcia, va ser remodelada per l’arquitecte Antoni Rovira i Trias, autor de molts dels elements urbans que es conserven a la ciutat.

fonts instal·lades …

  • Plaça del Nord