font de la Marquesa

Me n’he assabentat d’aquesta infraestructura gracies al documentat article de la publicació el Pou.

Fernández, Juanjo. «La natura descobreix un aqüeducte del segle XIX». EL POU, publicació del Grup d’Estudis de la Vall d’Horta i la Muntanya Pelada, [en línia], 2020, Núm. 10, p. 25-27, https://raco.cat/index.php/ELPOU/article/view/388038 [Consulta: 27-03-2022].

Aquesta infraestructura consta d’una mina, una font i d’una presa al torrent de Fondenills. Principalment, per l’aport d’aigua a una de les basses del parc del Laberint, antiga propietat de la Marquesa de Llupià.

aqüeducte

El trobarem seguint el carrer dels Germans Desvalls, a la dreta de l’entrada del parc del Laberint d’Horta. Al finalitzar el carrer asfaltat, tancat per una cadena de ferro, comença el camí, actual GR6, que ens durà al recentment redescobert aqüeducte. A ma dreta i paral·lel al camí, veiem l’aqüeducte, d’uns 12 metres de llargària i 1 metro d’ample. Encara avui transporta un aport d’aigua a la bassa alta dels Jardins.

presa

Seguint el camí, ben aviat trobarem una presa, construïda el 1859 per augmentar el cabal recollit, que talla el torrent, molt cobert de terra i vegetació i ara sense cap utilitat.

font

Finalment arribarem a la font de la Marquesa. L’espai havia estat enjardinat, amb taules i bancs de fusta i uns quants bancs de maons que segueixen el camí. Ara està tot deixat i ple de pintades. Una llàstima.

mina

Pels voltants, a tot arreu trobem restes dels diferents accessos a la mina, fins i tot les d’una antiga canalització de maons.

jmes

Encara que nascut a Ponts, em sento barceloní d'adopció i una de les meves aficions es voltar pels raconets de la ciutat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *