font del claustre de Capitania

Aquesta setmana m’he pogut treure una espineta. Gracies als bons oficis de l’Oficina de Comunicació de l’Exèrcit, he accedit a l’edifici de Capitania al Passeig Colón. Antic convent de l’ordre de la Mercè, la primera pedra es va col·locar l’any 1613 i sota la direcció de Jaume Grauger, el 1649 es construeixen els arcs i voltes del claustre.

La desamortització de Mendizábal va provocar diversos usos de l’edifici, fins que una RO del maig de 1845 va aprovar que l’edifici passés al Ram Militar i finalment s’aprovà la seva transformació en Palau dels Capitans Generals.

El que ens interessa a nosaltres es la restauració de l’edifici que va fer, l’any 1929, l’arquitecte municipal Adolf Florença Ferrer. La font actual, resultat d’aquesta restauració, amb un vas de planta octogonal, consta d’un obelisc voltat per quatre fanals i coronat amb un floró en forma de flor de lis. Al pedestal es combinen quatre figures en forma de peix, que treuen aigua per la boca, i quatre medallons amb orles que també treuen aigua per la figura de la base.

Al mateix edifici hi ha un altre pati, el pati andalús, on també hi ha un brollador. Ara no és accessible, ja que és la residència del Tinent General de la regió militar.

La informació per aquesta entrada l’he extret del documentat llibre El Palau de Capitania General de Barcelona, basat en el treball de 1981 Evolución histórico-arquitectónica del Palacio de la Capitanía General de Cataluña, del Sr. Florencio Cobo Arias i completat per Margarita Galcerán i Concha Virgili.

Si aconseguiu formar un grup de 10 a 20 assistents, podeu sol·licitar una visita guiada al Palau, ho recomano.

Un altra bona oportunitat per visitar la font, son les jornades de portes obertes. Per la Mercè o aquesta del dia de Corpus per gaudir de la tradició de l’ou com balla.

jmes

Encara que nascut a Ponts, em sento barceloní d'adopció i una de les meves aficions es voltar pels raconets de la ciutat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.