parc de la Ciutadella

Ja que hem estat al Pla de Palau, no ens hem tret del cap la visita al parc que s’albirava al final del Passeig d’Isabel II i la següent avinguda del Marques d’Argentera. Primer de tot ens quedarem al seu voltant, al Passeig dedicat a Picasso.

homenatge a Picasso

El primer que ens crida l’atenció és un cub de vidre amb una pila de mobles que va dissenya l’artista Antoni Tapies el 1981, està situat sobre una bassa d’aigua que es va omplint amb l’aigua que raja per les parets de vidre. Vol evocar l’estada de Picasso a Barcelona.

Al seus costat, paral·lels al Passeig, s’hi van instal·lar quatre brolladors i dos canals que els comuniquen per on hi flueix l’aigua.

font dels quatre nens

Ara seguirem pel Passeig Picasso fins a la porta d’entrada al recinte, encara a fora ens rebrà aquesta font de bronze que té moltes similituds amb les fonts Wallace, ja que va ser construïda a les mateixes foneries el 1875, però van substituir les cariàtides per nens, amb les mateixes postures que les deesses originals.

Aquí trobareu la llista de totes les fonts Wallace instal·lades a la ciutat.

font de la Cigonya i la Guineu

Ara entrarem al Parc per la porta del darrere de la font i trobarem una obra en marbre d’Eduard Alentorn de 1884, representant la faula de la Cigonya i la Guineu, amb els estris que van fer servir per convidar-se a dinar, el plat pla per la sopa i el got alt per la llet, que va oferir cada una a l’altra.

A tocar us heu d’entretenir una mica amb el racó de la Ciència

la dama del Paraigua

A ma dreta es troba l’entrada del Parc Zoològic, el zoo. No tenim més remei que pagar l’entrada si volem veure la seguen font. Es tracta de la dama del Paraigua, dissenyada per Joan Roig i Solé el 1884, la particularitat és que l’aigua surt del mateix paraigua que la va repartint per les seves barnilles.

estany de la Plaça d’Armes

Ens endinsarem al Parc pel mateix camí, fins arribar al davant de l’antic arsenal, ara seu del Parlament, on hi trobarem l’estany ovalat amb una còpia de l’estàtua “desconsol”, obra de 1907 de Josep Llimona. El disseny d’aquesta zona és del paisatgista Francès Jean Claude Nicolas Forestier.

llac del Parc de la Ciutadella

Ara buscarem el llac central que permet el passeig en barca i que ens ofereix una illa central per contemplar-lo des de l’interior. Malgrat la captació de l’aigua freàtica d’un pou situat al recinte del parc, la cloració de l’aigua només afavoreix el creixement del Xiprer calb i d’algunes espècies invasores. (Si en voleu saber més llegiu el projecte de la UdG Naturalització d’estanys artificials a zones urbanes a través de plantes macròfites aquàtiques)

cascada del Parc de la Ciutadella

Voltarem el llac i anirem a trobar la cascada, a tocar de la glorieta de la música. Va ser dissenyada per Josep Fontserè, construïda entre 1875 i 1888, mentre Antoni Gaudí va fer el projecte hidràulic. Les escultures es van repartir entre els millors escultors del moment.

homenatge a l’exposició universal de 1888

Ens atansem cap a la sortida del Passeig de Lluís Companys i trobarem aquest monument homenatge a l’exposició de 1888, obra de Antoni Clavé per celebrar el centenari de l’exposició, encara que es va col·locar el 1991.

font dels nens

Entre el Museu de Zoologia i l’Hivernacle hi trobarem aquesta font voltada per unes cordes que la protegeixen. Es tracta d’una obra en marbre de Josep Reynés col·locada el 1893, i representa cinc nens enfilant-se a un gerro, i un d’ells ja té tot el cos a dins.

la font dels tres Dracs

Just davant del Museu de Zoologia, al Castell dels tres Dragons, al costat de l’entrada principal del Passeig de Lluís Companys, trobarem aquest brollador de Cristian Cirici, que va dissenyar el 1989, per aprofitar l’ampliació subterrània del museu i proporcionar claror a la sala de sota.

jmes

Encara que nascut a Ponts, em sento barceloní d'adopció i una de les meves aficions es voltar pels raconets de la ciutat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.