hospital de la Santa Creu

Baixant per les Rambles, a mà dreta, passada l’Església de Betlem es troba el carrer del Carme, si ens hi endinsem uns centenars de metres arribarem a l’imponent edifici de l’antic Hospital de la Santa Creu. Conjunt medieval que va començar a construir-se el 1401 sota el regnat de Martí l’Humà.

Com es pot suposar, l’existència d’un gran hospital va exigir l’aportació de grans quantitats d’aigua per raons de salubritat i higiene, per tant en una petita zona tenim una gran quantitat de fonts.

font del Carme

Al mateix carrer del Carme, a la plaça de Joan Amades, a la façana de l’Escola Milà i Fontanals, hi trobem la font del Carme, una font d’obra, amb tres carasses i dos aixetes, dissenyada el 1931 per Josep Goday. Abans estava col·locada a la mitgera de la casa del costat, com podeu veure al blog Barcelofília

font de la casa de Convalescència

Davant mateix de la font del Carme, a la façana de la casa de Convalescència, construïda el 1680, hi ha una font d’obra de dos aixetes.

cisterna de Sant Pau

Si entrem al conjunt de l’Hospital per la porta del carrer del Carme, a mà dreta es troba l’entrada de la casa de Convalescència, actual seu de l’Institut d’Estudis Catalans. Al fons veiem, al mig del pati, la cisterna, que porta adossada una artística font de pedra i bronze. Al cap damunt del templet que l’aixopluga hi ha una estàtua de Sant Pau, de 1696, obra de Lluís Bonifaç el Vell.

font del doctor Fleming

Abans d’entrar a l’Hospital pròpiament dit, donarem una volta per l’exterior de l’edifici. Per fer-ho travessarem pel pas que hi ha al costat de la Reial Acadèmia de Cirurgia i ens endinsarem als jardins del doctor Fleming. A la mateixa façana posterior de l’Acadèmia hi ha un bust i una font dedicada al Doctor, que ara només manté la petxina ja que ha perdut l’aixeta. Va ser inaugurada el 1956 i és obra de Josep Manuel Benedicto.

font del Corralet

Si seguim als jardins, cap a la plaça de la Gardunya, a la cantonada amb el carrer de les Floristes de la Rambla, hi ha una font d’obra que és una conseqüència de l’antic cementiri de darrera de l’Acadèmia de Cirurgia. Es diu que primer era un mausoleu pels pobres i amb posterioritat s’hi va afegir una aixeta que el va convertir en font.

Inscripció a la làpida: “D.O.M. / Pro pauperibus vita functis / in fine saeculi surrecturis / ad temporariam corporum réquiem / perpetuum oc monumentum / duplici miserationis officio / pia religio posuit / Anno Domini MDCCLXXXIII

font de la Capella

Seguint pel carrer de les Floristes de la Rambla fins al carrer del Hospital, trobem la plaça del Canonge Colom, a la cantonada, a la façana de la Capella de l’Hospital, trobarem una font de pared. Es tracta d’una font d’obra d’una sola aixeta que al damunt te una imatge sobre unes rajoles de ceràmica.

pou de l’escola Massana

Seguim pel carrer Hospital i entrem al conjunt per la porta d’aquest carrer, a mà esquerra es troba l’Escola Massana, davant seu, al pati hi ha el pou de l’Hospital.

brollador dels Jardins de Rubió i Lluch

A continuació del pati es troben els jardins de Rubió i Lluch, i al mig d’una plantació de tarongers hi ha el brollador, amb una bassa octogonal, sobre una columna, al damunt d’una base de ceràmica.

El dia de Corpus també la decoren per seguir la tradició de l’ou com balla.

jmes

Encara que nascut a Ponts, em sento barceloní d'adopció i una de les meves aficions es voltar pels raconets de la ciutat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *